Wat zijn goede bodembedekkers

Ecobed:

Gemaakt van kartonsnippers. Absoluut stofvrij, absorbeert heel goed en de ratten vinden het heerlijk om in of eronder te liggen. Het is zacht voor de pootjes, knoeit minder snel uit de kooi als andere bodembedekking en is goedkoop. Het is in Nederland moeilijk verkrijgbaar maar Casper Dierenspeciaalzaak importeert het speciaal uit Engeland.

Ecobed

Hemperade:

Dit product, gemaakt van vezelhennep, is redelijk geschikt voor ratten. Het is oorspronkelijk bedoeld voor paarden die overgevoelig zijn voor stof. Het is stofarm, maar niet helemaal stofvrij. Het absorbeert goed en is heel voordelig in aanschaf. Bij het verschonen van de kooi wel de hemperade licht bevochtigen met een plantenspuit om het laatste stuifsel weg te halen.

Aubiose:

Is hetzelfde als hemperade, alleen iets fijner. Het heeft net als hemperade de eigenschap geuren vast te houden. Aubiose heeft een hoge isolatiewaarde en zal zelden een nat oppervlakte te zien geven.

Corbo:

Dit is gemaakt van de kern van maïskolven. De korrels zijn wat harder dan de meeste bodembedekkers. Het is niet stoffig en absorbeert goed. Corbo is wel duurder dan de gemiddelde bodembedekker en is ook niet in iedere dierenwinkel verkrijgbaar. Corbo weegt wel zwaarder dan ecobed of aubiose.

Beukensnippers:

Voor ratten wordt veel gebruik gemaakt van beukensnippers, verkrijgbaar in de dierenwinkel. Het is echter vrij duur in aanschaf en absorbeert niet goed. Tevens weegt ook deze bodembedekking erg zwaar, dus ongemakkelijk in gebruik.
Russell Bedding: Dit is fijngehakt stro dat een speciale behandeling heeft ondergaan met een laagje olie waardoor het geschikt is voor ratten. Voordeel van dit product is dat het lekker zacht is en lekker blijft ruiken. Het is wel duuder in aanschaf.

No-Smell:

Bestaat uit koolzaadkatoenvezel, afkomstig uit Afrika en volledig biologisch afbreekbaar. Stofvrij maar zeker niet reukloos, zoals de naam wel suggereert.

 

Ongeschikt zijn de volgende bodembedekkers

Zaagsel/houtkorrels:

Is veel te stoffig voor de rat waardoor hij het zeer benauwd kan krijgen, ook de zogenaamde stofvrije variant, Plospan genaamd. Bovendien zijn zaagsel en korrels afkomstig van dennenhout, dit hout bevat stoffen die i.c.m. urine/ammoniak schadelijk zijn voor zowel de rat als de mens.

Hooi:

Is ook veel te stoffig en kan mijten bevatten. Dit is te voorkomen door het hooi eerst 24 uur in de vriezer te leggen, maar beter is het om helemaal geen hooi te geven i.v.m. de luchtwegen.

Stro:

Om dezelfde redenen als hooi, ook kunnen in stro scherpe delen zitten die je rat kunnen verwonden, vooral aan de oogjes.

Kranten:

Tegenwoordig is de drukinkt op kranten niet meer giftig, maar ratten kunnen er wel vies van worden, vooral de lichtgekleurde variaties. Het mag wel gegeven worden maar kranten gaan heel snel stinken wat slecht is voor de luchtwegen van de ratten, dus als je kranten hebt liggen moeten deze dagelijks verschoond worden.

Kattenbakvulling:

Is te fijn en te stoffig, van het fijne grit worden ze ook vies. Er zijn wel geperste houtkorrels maar deze vallen als poeder uit elkaar, dus ook niet aan te raden, zie de alinea over zaagsel.