Ratten zijn alleseters en hebben (met mate) ook dierlijke eiwitten nodig. Het is niet moeilijk om je ratten de juiste voeding te geven, het is helaas ook niet moeilijk om ze teveel te geven. De gezondheid van ratten valt nauw samen met de voeding, te dikke ratten hebben veel eerder kans op medische problemen, zoals luchtweginfecties en tumoren. Bij het geven van de juiste voeding in de juiste hoeveelheid heb je niet alleen een gelukkige en gezonde rat met een goede conditie, maar kun je jezelf ook een hoop dierenartskosten besparen.

Een rat kan lactose slecht verdragen, koemelkproducten zijn dan ook niet te adviseren. Bewerkte melkproducten zoals yoghurt of kwark mogen met mate gegeven worden. Soja is een goede vervanger, maar ook hier geldt met mate. Er zal nog een artikel komen over ratten en dierlijke producten.

Op de site staat een lijst met de voedingsmiddelen die een rat wel en niet mogen. Het gaat hier niet om hun hoofdvoer, maar om groente, fruit en andere extra’s die ze naast hun vaste voer wel of niet nodig hebben. Op deze lijst staan heel veel soorten eten en is te zien dat ratten bijna net zoveel soorten mogen eten als wij. De nadruk ligt (net als bij ons) op het met mate geven, teveel kan voor een slechte gezondheid en overgewicht zorgen, bij veel voedingsstoffen staat de reden erbij waarom het met mate gegeven moet worden of waarom helemaal niet. Wat je als extra’s geeft hangt ook van het hoofdvoer af.

 

Een kort overzicht van de soorten hoofdvoeding en hun voor- en nadelen:

De labbrok

Een labbrok, is een brok waarin alle voedingsstoffen zitten. Elk brokje is hetzelfde, even groot.
Voordeel: De rat kan niet selectief eten, ofwel, de lekkerste hapjes er uit eten. Hierdoor kan je er voor zorgen, dat elke rat hetzelfde binnen krijgt aan voedingsstoffen.
Nadeel: Er is weinig variatie, elk brokje is hetzelfde.

 

Gemengd voer

Gemengd voer, ofwel verschillende brokjes, zaden, granen samengesteld door de fabrikant.
Voordeel: De rat krijgt gevarieerd voer, en kan selectief zoeken naar het eten. Het is ‘natuurlijker’.
Nadeel: Er kan te selectief gegeten worden. De minder smakelijke dingen worden niet opgegeten. Of 1 rat krijgt te veel of te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen. Het is daarom belangrijk afgepast te voeren, om de ratten te stimuleren alles op te eten. Maar er blijven altijd brokjes die gewoon niet gegeten worden.

 

Verschil tussen vegetarisch en niet-vegetarische hoofdvoeding

Sommige fabrikanten zorgen al, dat er ook dierlijke eiwitten in het hoofdvoer zitten. Anderen juist niet.
Met dierlijke eiwitten is praktisch, omdat je zelf dan dit niet hoeft bij te voeren.
Nadeel ervan, is dat er al snel te veel in zit.
Voor een jong dier, is dit niet zo erg. Het zit nog volop in de groei. Oudere ratten schijnen door te veel dierlijke eiwitten eerder tumoren te ontwikkelen.
Daarom kan juist vegetarisch voedsel gewenst zijn. Je kan dan zelf bepalen hoeveel dierlijke eiwitten je aan welk dier geeft. Nadeel is, dat mensen zonder ervaring, dit misschien vergeten of te veel/te weinig geven. Vooral een jonge rat heeft dierlijke eiwitten wel echt nodig.

 

Speciaalvoer voor zwakkere/zieke/oudere dieren

Regelmatig wordt de fout gemaakt, dat mensen hun ratten standaard speciaal voer geven, dat ontwikkeld is voor een verzwakt dier.
Het kan heel goed zijn, maar niet voor een gezonde rat.
Het voer bevat namelijk heel veel voedingsstoffen, die er voor zorgen dat een verzwakt dier aansterkt.
Geef je het echter altijd, loop je de kans, dat het dus juist andere voedingsstoffen mis gaat lopen.

 

Zelfgemengd voer

Omdat fabrieksvoeders vaak te veel dierlijke eiwitten, of bijvoorbeeld vitamines bevatten, zijn er ook ervaren rattenhouders die zelf mengen in de juiste samenstelling.
Voordeel: Je kan zelf bepalen wat de dieren nodig hebben, de beste verhouding vinden.
Nadeel: Je moet echt weten wat je doet, anders loop je juist de kans dat de ratten te veel of te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Het is dus van belang dat je hiervoor de juiste kennis en ervaring hebt, en je goed verdiept heb in wat een rat nodig heeft.
Als beginnende rattenhouder, is het dus absoluut niet aan te raden zelf te mengen.

 

Voermix voor andere knaagdieren en konijnen

Er zit qua voedingsstoffen verschil in voeder voor ratten, konijnen etc.
Een rat heeft ook andere voedingsstoffen nodig dan een ander knaagdier.
Het is daarom niet verstandig om voer voor andere knaagdieren als hoofdvoer aan ratten te geven.

 

Kortom:

Voor elk voer is wel een voor- en nadeel helaas.
Je zult dus een afweging moeten maken, tussen voor- en nadelen. Het juiste voer kiezen, is belangrijk voor de gezondheid van je dier.
Het kan dus handig zijn, voor je zelf, verschillende voeders te vergelijken. Of ervaringen te delen met ervaren ratteneigenaren.
Of voor je zelf te proberen, welk voer het beste bij jouw rat past.

 

Snoepjes en beloningen

Er zijn verschillende snoepjes en beloningen voor knaagdieren te koop.
Ook hierbij is het belangrijk, dat het met mate gegeven wordt.
Een yoghurtdrop bijvoorbeeld, is een heerlijke lekkernij. Maar je kan het vergelijken met zelf eten van een hele reep chocolade.
Ook hierin kan je dus variëren en met mate geven, blijft belangrijk.
Je kan bijvoorbeeld ook een snoepje verstoppen, waardoor de ratten eerst een tijd bezig zijn met het vinden van de lekkernij.