Parasieten

 

Vaak zie je aan het uiterlijk van een rat niets, maar merk je dat hij meer krabt dan normaal. Dat kan betekenen dat hij parasieten bij zich heeft. Je kunt ook duidelijk korstjes zien, vooral rond de nek en schouderbladen en de rat krabt behoorlijk. Dat is vaak een flinke besmetting van parasieten.

 

Uitwendige parasieten:

Luis:

Dit zijn kleine rood/bruine beestjes die je met het blote oog net kunt zien. Als je een donker puntje op je rat ziet en je kijkt er een tijdje naar zie je het vanzelf bewegen als het een luis is. Je kan het beestje ook met je vingers uit de vacht halen en tussen je nagels pletten, dan merk je snel genoeg of het een stofje of een luis is. Niet zo’n fris idee, maar wel effectief, ook de ideale manier om vlooien dood te maken. Op lichtgekleurde ratten zie je ze eerder dan op de donkergekleurde.

Luizen voeden zich door bloed uit de huid van de rat te zuigen. Ze moeten eerst in de huid bijten, waardoor je de rat plotseling heel driftig kan zien bijten en krabben op de betreffende plek. De dierenarts heeft verschillende middelen tegen luis, zoals pipetjes in de nek die 4 weken werken. In de dierenwinkel kun je diverse middelen halen die de werkzame stof ivermectine bevatten, zoals Beaphar insectenverstuiver  (een paar spuitjes per rat op de rug en wrijven) en Bogena anti-luchtpijpmijt (1 druppel per 200 gram rat, naar boven afronden). Uitkijken dat het niet in de ogen van je rat komt.

De behandeling na 10-14 dagen nog een keer herhalen. Dit moet altijd omdat luizen eitjes (neten) leggen in de vacht. Dit is te zien aan kleine witte balletjes, die aan de haren vastgeplakt zitten. Deze gaan niet dood van anti-luis middelen. De cyclus van een luis is 14 dagen, dus voor ze weer eitjes gaan leggen moet je de 2e behandeling geven. Ook de kooi goed reinigen, hangzakken in de was en al het klim- en speelmateriaal schoonmaken en vooral hun slaapplaats niet vergeten. Spullen die niet gewassen kunnen worden moeten 24 uur in de vriezer of in een plastic zak. Luis overleeft alleen op zijn gastheer en niet op mensen of meubels en vloerbedekking.

 

Mijt:

Bij ratten komen drie soorten mijt voor en alle drie zijn ze besmettelijk voor de mens. Bij alle soorten mijt krabben de ratten veel. Mijt uit zich als eerste bij ratten met een lagere weerstand, dus vooral bij rittens en zieke of oude ratten. Mijten kun je met het blote oog niet zien. Alle mijten kunnen behandeld worden met ivermectine wat bij de dierenwinkel te verkrijgen is in de vorm van Beaphar anti-mijt of Bogena anti-luchtpijpmijt.
Alle ratten in huis (dus ook als je meerdere groepen hebt) moeten behandeld worden omdat mijt zeer besmettelijk is. Mocht dit niet afdoende zijn ga dan direct naar de dierenarts aangezien ratten zeer veel jeuk en pijn kunnen hebben. De behandeling moet altijd na een week herhaald worden, aangezien de eitjes niet dood gaan. Bij zichtbare korstjes (flinke besmetting) bij voorkeur 2x herhalen.

  • Schurftmijt/graafmijt: Dit is te herkennen aan de zogenaamde bloemkooloortjes, de randen worden ongelijk en er komen knobbeltjes op de oren. Ook kunnen er korstjes en knobbeltjes op de neus, pootjes, staart en geslachtsdelen komen. Zodra je ziet dat je rat bloemkooloren krijgt moet je gelijk met de behandeling starten. Schurft kan moeilijk te vinden zijn door de dierenarts. De beestjes bevinden zich namelijk in en onder de huid en de dierenarts moet een dun laagje van de huid afkrabben wat voor de rat pijnlijk is. Dan is er nog geen garantie dat hij mijt vindt.
  • Bloedzuigende mijt: Deze zit slechts af en toe op de rat om bloed te zuigen, voor de rest bevindt hij zich in de directe omgeving van de rat. Door de beten kan de rat een allergische reactie krijgen en ontstekingen op de huid. Ook kunnen ze bloedarmoede en vruchtbaarheidsproblemen krijgen.
  • Vachtmijt: Is moeilijk te zien behalve dat de rat veel krabt. Soms zijn er schilveringen te zien op de kop, bij de oren en in de nek.

 

Vlooien:

Hier heeft een rat zelden last van, alleen als u een kat of hond in huis heeft, kan de rat ze ook krijgen. Behandel de hond of kat tegelijkertijd met de rat en deze zal er geen last meer van hebben. Als een rat één of twee vlooien heeft, kunt u ze er ook met de hand afhalen. Als de vlooien in het water worden gedaan waar afwasmiddel aan is toegevoegd, verdrinken ze. Sop breekt de waterspiegel, anders blijven ze drijven.

 

Inwendige parasieten:

Als een rat last van inwendige parasieten heeft zijn dit meestal wormen. Je kunt deze soms herkennen aan kleine witte sliertjes in de keuteltjes. Vaak heeft hij maar een paar wormen en zie je niets in zijn ontlasting. Als de rat magerder en lusteloos wordt kan dit een teken zijn dat hij wormen heeft. De wormen zitten in het maag- en darmkanaal en zijn te bestrijden met een wormenkuurtje van de dierenarts. Wacht niet te lang omdat de wormen de voeding in het spijsverteringskanaal opeten zodat de rat belangrijke stoffen tekort komt, met als gevolg dat hij steeds magerder en zwakker wordt.