Ratten zijn de leukste knaagdieren om te houden. Ze zijn zeer intelligent en hechten zich aan mensen. Ze geven veel liefde en willen dat ook graag krijgen. Voor kinderen zijn ratten ook heel leuk, al is bij kleinere kinderen (<12) toch te adviseren om mannen te nemen. Deze zijn rustiger als vrouwtjes en net zo lief. Ze zullen meer bij de kinderen op schoot blijven zitten terwijl vrouwtjes graag op ontdekkingstocht uitgaan.

De verzorging van tamme ratten is complexer dan van andere knaagdieren en wordt nog wel eens onderschat. Het is echter wel iets om rekening mee te houden. Ratten worden niet zo oud, 2 – 2,5 jaar met uitschieters naar boven en helaas iets meer uitschieters naar beneden. Het hangt er ook vanaf waar ze vandaan komen. Zie daarvoor het hoofdstuk over broodfok.

Het onderhoud van ratten is duurder dan van hamsters en cavia’s omdat ze in het algemeen vaker medische hulp nodig hebben. Een dierenartspotje is dan aan te raden als je minder te besteden hebt. Hierover wordt meer verteld in het medische gedeelte.

De site zal steeds meer uitgebreid worden met informatie over de verzorging van tamme ratten.