Een nestje kan gepland worden, maar mits je een goede rattery bent is dit altijd af te raden. Een nestje voor je eigen plezier (pretnestje) zonder dat je iets over de achtergrond van de ouders weet, is sterk af te raden. Ratten zijn knaagdieren die snel last hebben van allerlei ziekten, zoals luchtwegproblemen en tumoren. Een gedeelte hiervan is erfelijk en als je niets van de achtergrond van je ratten weet is de kans groot dat de rittens en hun eigenaren met dezelfde problemen opgezadeld worden. Op het moment van de dekking kunnen de ouders nog kerngezond zijn, dat zegt helaas niets want ze zijn dan vaak nog te jong om medische problemen te krijgen. De meeste ziekten openbaren zich vanaf 1,5 jaar oud.

 

Ook vrouwtjes uit een dierenwinkel of tuincentrum halen is niet aan te raden. Je weet niet hoe het met de gezondheid gaat, veel rittens zijn al ziek als je ze net gekocht hebt en anders is de kans groot op latere leeftijd. De kans dat je een zwangere rat uit de dierenwinkel haalt is zeker ook aanwezig, zeker als de geslachten door elkaar heen zitten, maar ook als ze alleen vrouwtjes hebben zitten. Het vrouwtje kan op het adres waar ze vandaan komen ook al gedekt zijn. Als laatste hebben rittens uit de dierenwinkel vaak een slechte start gehad bij een broodfokker.

 

De grootste voorkeur heeft het om je rittens of volwassen ratten bij een goede rattenopvang of rattery te halen. Een uitgebreide uitleg waarom je dit het beste kunt doen staat in het artikel Stop de broodfok.

 

Maar ja, je leest dit pas na de aanschaf van je rat, of je vriendin is met haar mannen op bezoek geweest en vond het leuk om te kijken of ze met jouw vrouwtjes samen konden, het kan zijn dat je zelf twee groepen hebt en ze losgebroken zijn of je kleine nichtje heeft een rat verkeerd teruggezet. Er zijn diverse redenen waarom je een oepsnest kan hebben, maar ze zijn allemaal te voorkomen. Van te voren goed inlezen voor je ratten aanschaft, je aanmelden op het forum waar veel informatie staat, sloten op de kooien als er kleine kinderen over de vloer zijn, enz.

 

Geloof niet alle info die op internet staat, veel van deze info wordt (illegaal) van andere sites gekopieerd en dus ook fout overgenomen. Op een forum wordt foute informatie snel gecorrigeerd en de ervaring leert dat hier toch meestal wel de juiste informatie staat, zo niet dan staat het iedereen vrij om zelf een topic met je vraag te openen.

 

Klik hier voor de verzorging van een zwanger vrouwtje