De aanschaf van tamme ratten.

Het is heel belangrijk waar je tamme ratjes haalt en waar je voor kiest. Impulsieve aankopen in de dierenwinkels worden sterk afgeraden en alleen ratjes voor de kinderen aanschaffen terwijl je er als ouders zijnde niet zoveel mee hebt kan ook niet. Kinderen zijn snel op huisdieren uitgekeken en dan komt de verzorging voornamelijk op de ouders neer. Is dat geen probleem en ben je zelf ook gek op deze kleine knagers dan is de onderstaande info belangrijk om te lezen voor je ze gaat aanschaffen.

Welk geslacht

Eerst het belangrijkste: Kies altijd voor rittens van hetzelfde geslacht. Maar dan de keus welk geslacht, dat is maar net aan wat voor soort karakter je de voorkeur geeft. Hiermee voorkom je (oeps)nestjes, de opvangcentra zitten al vol genoeg en als je er geen verstand van hebt kan het ook heel gevaarlijk zijn voor moeder en rittens. Let er ook op dat ze bij aanschaf alleen bij hetzelfde geslacht zitten, anders kun je een zwanger vrouwtje mee naar huis nemen en op die manier ongewild met een nestje te maken krijgen. Een rattery of opvang geeft je altijd rittens van hetzelfde geslacht mee, bij andere adressen letten ze hier vaak niet op.

Mannetjes: Een mannetjesrat is rustiger en aanhankelijker dan een vrouwtje. Het is vaak echt een luie dweil en zit graag bij het baasje in de nek of op schoot. Een mannetje is wel iets minder zindelijk dan een vrouwtje en ze ruiken ook iets sterker, maar als je het hok regelmatig schoonmaakt, valt dat wel mee.

Vrouwtjes: Vrouwtjes zijn nieuwsgieriger en ondernemender en kunnen niet lang stil zitten. Doordat ze constant op onderzoek uit zijn maken ze wel vaak dingen mee en moet je vaker om ze lachen dan bij mannetjes. Allebei de geslachten zijn heel tam en bijten dan alleen als ze heel erg in de knel zitten. Mits ze dus bij een goed adres gehaald worden.

Mannetjes zijn duidelijk van vrouwtjes te onderscheiden, ook als rittens zijnde. Mannen hebben duidelijk zichtbare ballen.

Mannetje

Vrouwtje

© Ans © Ratcity

 Ratten zijn groepsdieren

Een rat is een roedel(groeps)dier en ze moeten minimaal met zijn tweeën in een hok zitten, anders verpietert hij en kan zelfs agressief worden. Je kunt hem nog zoveel aandacht geven, een soortgenoot is niet te vervangen. Ook verzorgen ze elkaar en houden de rangorde in stand. Het betekent ook niet dat als je meerdere ratten in een hok hebt, je ze geen aandacht hoeft te geven, dit is altijd nodig. Het is juist leuk als een rat zich aan je gaat hechten en naar je toe komt als je zijn aandacht trekt. Dit gebeurt alleen als je iedere dag tijd met hem/haar doorbrengt. Het is altijd beter om twee rittens aan te schaffen. Rittens hebben een leeftijdsgenootje nodig. Oudere ratten vinden het niet leuk als er de hele dag een nieuw ritten op hun klimt en heel druk is, het risico dat het mis gaat en het ritten doodgebeten wordt is dan ook erg groot. Als je er twee neemt gaan de rittens met elkaar spelen en laten de oudere dieren wat meer met rust. Hierdoor worden de nieuwe kooigenootjes makkelijker geaccepteerd. De grens van het leeftijdsverschil ligt in mijn ogen bij mannen op 8 weken en bij vrouwtjes op 9 weken, het verschil in grootte is bij een hoger leeftijdsverschil te groot.

Houdt er rekening mee dat kinderen hun huisdieren in het begin heel leuk vinden en alle aandacht geven, maar dat dit al snel minder wordt, waardoor het grootste deel van de verzorging vaak aan de ouders wordt overgelaten. Als je ratten als huisdier hebt zijn ze helemaal afhankelijk van je wat betreft eten, drinken, het hok schoonhouden en de aandacht die ze krijgen, dus denk niet te licht over de aanschaf. Heel vaak gebeurt het in een opvang dat er afstand wordt gedaan van ratten omdat de kinderen er niet meer naar omkijken.

Waar haal ik mijn rittens of ratten vandaan

Het is beter je ratten te kopen bij een rattery of een opvang, dan bij een dierenwinkel, broodfokker of een markt zoals Barneveld of Antwerpen. Bij een rattery krijgen ze van jongs af aan veel aandacht en zitten ze niet in kleine hokjes. Als de rittens naar hun nieuwe eigenaars mogen zijn ze helemaal handtam, in de dierenwinkel zijn ze vaak schuw en hebben vaak last van parasieten. Ook wordt gelet op de foklijn van de ratten. Mochten er veel tumoren of luchtwegproblemen in het nest voorkomen of worden de ratten niet oud, dan wordt voor de nakomelingen een fokverbod of negatief fokadvies gegeven, zodat deze ziektes niet doorgeërfd kunnen worden. Dat betekent niet dat iedere dierenwinkel slecht is voor zijn dieren, maar de ideale omstandigheden die er in een rattery zijn, kunnen nooit in een dierenwinkel voorkomen.

Let erop dat je het juiste geslacht koopt. Als je twee rittens koopt en het blijken een mannetje en een vrouwtje te zijn, heb je al snel heel wat meer ratten in huis dan je bedoeling was. Ze mogen ook niet te dun of te dik zijn. Als ze te dik zijn heb je ook kans dat ze al zwanger zijn, dit is zelfs al mogelijk vanaf dat ze zes weken oud zijn.

Rittens moeten minimaal 5 weken oud zijn en 100 gram wegen bij aanschaf, maar nog liever 6 weken en minimaal 120 gram. Als ze iets groter zijn dan kunnen ze een verhuizing beter aan en zijn ze minder angstig voor nieuwe indrukken. Introduceren met andere volwassen ratten mag pas als de rittens 200 gram wegen, dan zijn ze niet meer zo kwetsbaar.

Zorg ervoor dat het leeftijdsverschil niet te groot is. Rittens spelen en stoeien graag, ze moeten minimaal met zijn tweetjes. Het maximale leeftijdsverschil is 8-9 weken. Heb je oudere ratten en komt er één ritten bij dan zal het ritten de oudere ratten teveel lastig vallen. Het zal niet de eerste keer zijn dat het ritten doodgebeten wordt of niets meer durft in de kooi. Kinderen moeten spelen om gelukkig te zijn, dat geldt ook voor rittens.

Zijn ze gezond

Kijk goed hoe ze eruit zien en ook naar de andere rittens in het nest. Het kan zijn dat het door jou gekozen ritten heel gezond oogt, maar dat een paar rittens in het nest niezen of er niet zo goed uitzien. Dan kan een paar dagen later blijken dat jouw ritten ook niet zo gezond is als het eerst leek. Ze moeten heldere ogen hebben, een schone vacht, geen korstjes of wondjes. Let op knobbels of bultjes, vooral in de oksels, liezen en bij de tepels. Dit kan erop wijzen dat ze een kankergezwel of abces hebben, ratten zijn hier gevoelig voor, vooral doorgefokte ratten in sommige dierenwinkels. In het begin heb ik zelf ook rittens uit een dierenwinkel gehaald, waarvan er twee luis hadden en één had een longaandoening. Ook zijn mijn ratten uit de dierenwinkels niet ouder geworden dan twee jaar. Bij een rattery kunnen ratten soms wel ouder dan drie jaar worden, omdat er goed gekeken wordt naar de ouders en voorouders, welke leeftijden zij gehaald hebben en of de lijn goed gezond is gebleven. Garantie is er natuurlijk nooit, maar er wordt wel voor de beste omstandigheden gezorgd.

Ze moeten droge ogen hebben, vochtige ogen wijst vaak op een verkoudheid of tocht. Ook als ze niezen is dit vaak een teken van verkoudheid of een longaandoening. De tanden en nagels mogen niet te lang zijn. Als ze vreemde bewegingen (scheef kopje) maken, kan dit een teken zijn dat ze een middenoorontsteking hebben. Hiermee wordt niet het “zekeren” bedoeld wat bij ratten met rode ogen (maar kan ook bij zwart en robijnkleur voorkomen) normaal is. Als ze stilstaan en voor zich uitkijken, zie je ze even heen en weer bewegen om het zicht scherp te stellen, dat wordt zekeren genoemd.

Hoe vervoer ik mijn ratten

Als je je ratjes hebt uitgekozen, vervoer ze dan niet in een kartonnen doos, aangezien ze deze heel graag kapot bijten. Dan kan het voorkomen dat je dacht een ritten of rat gekocht te hebben en thuis aangekomen blijkt het alleen een leeg doosje met een gat erin te zijn. Het is beter een kunststof transportbak met deksel te kopen, deze is ook handig mocht je een keer naar de dierenarts moeten. Een rieten mandje is ook niet goed, hier kan veel tocht door heen gaan en daar kunnen ratten niet tegen. Bij een goede opvang of rattery is een geschikte vervoersbox ook verplicht, anders zul je geen ratjes meekrijgen.

Als je na aankoop een ritten in de transportbak hebt zitten, denk dan niet: “Oeps, vergeten melk bij de supermarkt te halen” en dan vervolgens de melk gelijk te gaan kopen, waarbij je je ratten in de auto laat staan. Als de zon schijnt kan de temperatuur al heel snel oplopen en kunnen je ratjes in een shock raken of zelfs aan de hitte overlijden. Dit geldt ook als je thuis de kooi in de volle zon zet. Als het buiten een mooie dag met warm weer is, denk dan niet “even lekker een uurtje met mijn rat buiten lopen, heeft hij ook een uitje”, dan wordt hij ook door de hitte bevangen en heeft tevens geen drinken.

Huisvesting

Zorg dat de kooi ingericht klaar staat. Mocht je al andere ratten hebben, laat ze op neutraal terrein kennis maken en zet ze daarna terug in een schoon hok. Als je het hok anders inricht is het voor de oude ratten ook nieuw en zal het wennen ook beter gaan. Ik ben trouwens van mening dat een schoon hok niet altijd goed werkt, maar juist het vertrouwde (naar eigen luchtjes ruikende) hok. Het is vrijwel nooit een probleem om nieuwe rittens bij je ratten te zetten. Ben je er niet zeker van dat het goed gaat, probeer ze dan eerst ’s nachts in een apart hok te doen, je kan ze ’s nachts tenslotte niet in de gaten houden. Rittens onder de 125 gram zijn nog heel kwetsbaar en kunnen door een beet van een dominantere rat sneller dood gaan, ook al was het alleen maar de bedoeling van de oudere rat om het ritten zijn plaats te wijzen. Mocht het echt niet lukken, maak dan de afspraak met de rattery dat je de rittens mag terugbrengen. Een goede rattery zal hier zelfs op staan, aangezien ze willen dat de rittens goed terecht komt en ze niet willen dat hij in een dierenwinkel of als slangenvoer terecht komt. Mocht de rattery om één of andere reden de rittens niet terugnemen kun je ze naar een rattenopvang brengen die op hun beurt een goed tehuis voor ze proberen te zoeken. Een goede rattenopvang neemt de ratjes altijd terug.

Als je na het lezen van de bovenstaande info nog steeds heel enthousiast bent en de kosten (die bij ratten behoorlijk hoog kunnen zijn) leveren geen problemen op dan wens ik je veel plezier, het zijn geweldige diertjes om in huis te hebben.
Kijk voor de aanschaf ook nog even bij het hoofdstuk verzorging, zodat je weet wat je ratten allemaal nodig hebben om gelukkig te kunnen wonen.