Wat zijn geen geschikte rattenkooien

Voor mensen tegen een lap tekst aan gaan hikken beginnen we om de nadruk te leggen welke kooien niet geschikt zijn als vaste huisvesting. Huisvesting is een heel belangrijk punt voor ratten. Ze hebben veel beweging nodig, moeten kunnen klimmen en ruimte is daarom essentieel. Je kunt bijna nooit een te grote kooi kopen, een te kleine wel. Dierenwinkels adviseren meestal te kleine kooien, hamsterkooien bijvoorbeeld. De meest verkochte foute kooi is een Remy rattenkooi. Ondanks dat de fabrikant de naam rattenkooi eraan gegeven heeft, is deze kooi beslist te klein voor ratten.

Een Duna bak is net als een glazen bak niet geschikt om ratten in te houden. Ze zijn wel handig als je met je rat naar een tentoonstelling of dierenarts gaat, omdat ze niet snel op de tocht zullen staan en dan toch meer de ruimte hebben dan in een vervoersbak. Ook worden ze wel gebruikt als kraamkamer voor een nestje rittens. De rittens hebben dan geen last van tocht en kunnen niet door de tralies ontsnappen.

Ook de juiste inrichting hoort bij de prioriteiten, net zo belangrijk als een juist kooiformaat. Je hebt niets aan een grote kooi als je hem niet goed inricht. Veel inhoud maar weinig loopoppervlakte voegt niets toe aan een grote kooi. De bodem moet groot genoeg zijn om in ieder geval een huisje, toiletje en bv. een loopwiel op te zetten, maar verder spelen plateaus en hangmatjes ook een belangrijke factor, zij vergroten de leefruimte.

Geschikte rattenkooien

Rittenkooi

Aandachtspunten vóór de aanschaf van een kooi

Hier staat een overzicht met tips waar je aan moet denken bij de aanschaf van een kooi. Heb je een laag budget dan is het forum van Ratten.nl of een 2e hands site zoals Marktplaats een optie, hier staan vaak leuke kooien op voor een lage prijs.

  • De minimale afmeting van een kooi moet 80x50x60 cm (lxbxh) zijn. Hier mogen maximaal 2 ratten in. Het is vanzelfsprekend dat een kooi groter moet worden naarmate je meer ratten hebt.
    Een kooi moet minimaal 60 cm. hoog zijn omdat een rat er gemakkelijk rechtop in moet kunnen staan en hoort te kunnen klimmen, maar nog liever een hoogte vanaf 70 cm. Een hogere kooi met meer verdiepingen is natuurlijk beter, aangezien ze dan meer bewegingsruimte hebben. Koop een kooi zo groot als je je kunt veroorloven en er de ruimte voor hebt. De ratten zullen je zeer dankbaar zijn.
    Een handig hulpmiddel om de juiste minimale grootte te bepalen is de kooiencalculator:
    Kooiencalculator
  • De meeste ratten worden in traliekooien gehouden. De tralies mogen niet te ver uit elkaar staan anders kunnen ze ontsnappen. Als de tralies horizontaal zijn kunnen ze naar boven klauteren, bij verticale tralies kunnen ze wel klimmen, maar het gaat iets moeilijker. Hoe hoger de kooi, hoe meer verdiepingen erin kunnen.De meeste kooien hebben een kunststof bak. Die zijn gemakkelijk schoon te houden. Deze bodem moet iedere week een sopje hebben, omdat er anders ammoniak luchtjes achterblijven, aangezien ratten gevoelige longen hebben kunnen ze hierdoor problemen krijgen. Het voordeel van een traliekooi is dat de ratten niet zo gauw last hebben van nare luchtjes, het nadeel is dat ze snel op de tocht kunnen staan. Ze maken er ook een sport van om te kijken wie er de meeste bodembedekking uit de kooi kunnen gooien. Dit is op te lossen door aan de onderste helft aan de buitenkant van de kooi plexiglas te bevestigen of een kooi met een hoge onderbak te nemen, zoals een Furet XL. Dan kunnen ze nog wel naar boven klimmen, maar weinig meer naar buiten gooien.
  • Er zijn ook Terenziani kooien, deze hebben een roestvrij stalen onderbak, deze zijn sterker maar lager dan de kunststof onderbakken. Ook worden volières gebruikt. Het voordeel is dat de bodemoppervlakte weliswaar minder groot is maar ze erg hoog zijn. Mocht je een kleine plaats in de huiskamer hebben voor de ratten is dit een ideale kooi. Je kunt hier veel verdiepingen in maken.
  • Let er wel op dat je bij volières genoeg plateaus in de kooi maakt en op zo’n manier dat ze niet van grote hoogte kunnen vallen.Het wordt afgeraden een glazen bak (bv. een oud aquarium) te gebruiken. Door het glas is het moeilijk verdiepingen in de bak te maken of te klimmen en de ventilatie is ook niet voldoende. Denk ook aan de gelijmde randen waar ratten aan gaan knagen, deze kunnen giftig zijn of de bak kan uit elkaar vallen.
  • Als je een beetje handig bent kun je ook zelf een hok maken, dit is goedkoop en je kunt hem naar eigen wensen ontwerpen. Mocht je thuis een oude boekenkast hebben die je niet meer gebruikt, met een deur van gaas aan de voorkant kom je al een heel eind. De verdiepingen zitten al in een boekenkast, maak in de planken wat gaten, verbind ze met trappetjes en je hebt een rattenkooi. Pas alleen op dat de kast niet met giftige verf of lak is afgewerkt.
  • Een kooi mag niet in de zon of naast de centrale verwarming of kachel staan. Hij mag beslist ook niet op de tocht staan aangezien ratten zeer gevoelige longen hebben. Zet de kooi niet te dicht bij de luidsprekers van je stereo, en niet op de grond. Ze voelen zich het fijnst als ze op ooghoogte van zijn mensen staan. Ratten zijn prooidieren en laag bij de grond voelen ze zich meer een prooi dan op een hogere plek.
    Zorg er dus ook voor dat katten niet met hun poten in de kooi kunnen komen of op de kooi kunnen klimmen. Niet alleen voor de veiligheid van de ratten, maar zeker ook voor de katten. Voor je er erg in hebt krijgen ze een beet van een rat in hun voetjes.
  • De kooi van de ratten moet regelmatig schoongemaakt worden. De frequentie waarin dit moet gebeuren hangt natuurlijk gedeeltelijk af van de kooigrootte en het aantal ratten, maar één keer per week zal het toch zeker nodig zijn om de kooi schoon te maken. Geef de onderbak gelijk een sopje om restanten ammoniaklucht uit de kooi te verwijderen. Denk eraan dat je, als er eenmaal een ammoniaklucht ontstaat, eigenlijk te laat bent. De neus van ratten is gevoeliger dan die van ons en de dan al aanwezige ammoniakdampen zijn schadelijk voor hun gezondheid. Ook de hangmatten en de slaapverblijven moeten minimaal één keer per week goed schoon gesopt worden. De plateaus kunnen beter vaker schoongemaakt worden, het scheelt wel of je één of meerdere toiletjes in de kooi hebt, aangezien de meeste ratten redelijk zindelijk zijn.
  • Als je ratten hebt is een ziekenboeg een pré. Mocht je een zieke rat hebben dan kan het belangrijk zijn om hem apart van de anderen te houden als er besmettingsgevaar is. Ook is een duna tochtvrij en voor de genezing van een longontsteking kan dat beter zijn, behalve als de buiten- of binnentemperatuur hoger is.
    Een Ferplast Mary is ook een goede ziekenboeg. Voordeel is dat hij ruimer is dan een duna, hij is laag zodat ze niet kunnen klimmen (verstuikt pootje bv) en je kunt er een grote doek overheen leggen als de rat warmer moet blijven.Op het moment dat je een zieke rat hebt is er meestal geen tijd meer om snel een ziekenboeg te regelen, daarom is het het beste als je er vast één in huis hebt.